Contact

If on, a floating contact form will be displayed in the right bottom corner.

Send

LAATSTE NIEUWS

Nieuws

Stichting Nova Zembla Experience kan voorzichtig gaan optuigen

Artikel geschreven door Franeker Courant.

Harlingen – De Stichting Nova Zembla Experience die de afgelopen twee jaar bezig is geweest met de voorbereidingen voor het opzetten een ‘Doe en Experience Centrum’ op de Nieuwe Willemshaven kan voorzichtig van start.

De eerste startsubsidie is door de provincie Fryslân toegekend waardoor de stichting in staat is om de plannen wat specifieker uit te werken. Er zijn ondertussen verkennende gesprekken gevoerd met Jelle de Jong Architecten uit Lemmer over het ontwerp van de nieuwe invulling voor het museum in de voormalige houtloods van Hubert Jans en op het terrein van de afgebroken Kuhlman loods. Daarbij zal ook de huidige Willem Barentsz werf een rol gaan spelen in het Experiencetraject. De stichting is bezig met het vervolmaken van de het bidbook dat begin volgend jaar aan de provincie wordt aangeboden om zo in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning vanuit onder andere het Waddenfonds. De eerder afgegeven intentieverklaring van de Gemeente Harlingen was daarbij cruciaal voor deze verdere ontwikkelingen.

De door de gemeente aangekochte potvis Sil die in het Experience Centrum een rol gaat spelen, fungeert in de opstartfase steeds vaker als decor bij officiele gelegenheden zoals onlangs de ondertekening van de subsidie-overeenkomst met gedeputeerde Jannewietske de Vries voor de ontwikkelingen in de haven ten behoeve van de cruiseterminal.

Overigens is er in de winterperiode nog van alles te beleven op de haven. Zo houdt de Willem Barentszwerf zondag 4 januari vanaf 13.00 uur een familie-evenement voor jong en oud met verhalen en eten uit de tijd van Barentsz naar aanleiding van een dagboeknotitie uit het dagboek van Gerrit de Veer over Barentsz en zijn mannen die op 5 januari 1597 Driekoningenavond gevierd hebben. “Er was voor die dag wat wijn gespaard en zij deden zich tegoed aan pannenkoeken.”

Inspirerende Kunstfair op Kasteel Geldrop
Stichting Nova Zembla Experience en Gemeente Harlingen tekenen intentieovereenkomst