Contact

If on, a floating contact form will be displayed in the right bottom corner.

Send

LAATSTE NIEUWS

Nieuws

Welkom in Waddenstad

Artikel geschreven door Arthur Oosterbaan.

Ecomare heeft een nieuwe grote expositie! Samen met mijn collega Pierre Bonnet was ik verantwoordelijk voor de inhoud. De tentoonstelling gaat over onderzoek in de Waddenzee en Noordzee en heet Waddenstad. Het idee voor deze tentoonstelling bestond al een tijdje. Het heeft een lange aanloop gehad, maar de eindsprint was er niet minder om. Zo gaat dat: eerst denk je nog zeeën van tijd te hebben maar tegen de deadline moet je enorm aanpoten om hem te halen.

Het is inmiddels al zo’n anderhalf jaar geleden dat Pierre en ik zijn gaan bedenken welke onderzoeken van het NIOZ en Wageningen Marine Research (toen nog IMARES) we wilden behandelen in de tentoonstelling. Wij hebben goede contacten met de onderzoekers van deze instituten, zowel in het werk als privé. We wisten dus wel ongeveer waar we uit konden kiezen. Het moesten biologisch onderzoeken zijn aan een variëteit aan onderwerpen en aansprekend voor een groot publiek. In overleg met de instituten hebben we een keuze gemaakt.

Natuurlijk kozen we voor onderzoek aan zeehonden en bruinvissen. Daarnaast een aantal vogelonderwerpen en wadbodem- en zeewieronderzoek. We voerden gesprekken met alle onderzoekers. Daarbij ging het vooral om de vragen die ze met hun onderzoek willen beantwoorden. In de wetenschap zijn goede vragen erg belangrijk. In totaal komen tien onderzoeken aan bod in de tentoonstelling.

In eerste instantie hadden we een vrij rechttoe-rechtaan presentatie voor ogen. Maar dat was voordat ons nieuwe hoofd Expositie zijn intrede deed! Paul Golembiewski bruist namelijk van de creatieve ideeën en bedacht een heel aparte opstelling: een wetenschapswinkelstraat. Elk onderzoek wordt gepresenteerd als een winkel. Zo is er een meubelzaak waarin het over mosselbanken gaat, een reisbureau waar het trekvogelonderzoek wordt behandeld en een supermarkt vol zeewierproducten.

De digitale ontwerpen zijn gebouwd door Expotise. Zij zetten de winkels in hun werkplaats in elkaar en verhuisden ze in hun geheel naar Ecomare. Daar stond de leeggehaalde, geschilderde en van een gloednieuwe vloer voorziene zaal klaar. In een paar dagen veranderde de grote lege ruimte in een klein dorp. Een megaklus voor de technische dienst en de mensen van Expotise!

De slogan van de tentoonstelling is: Je leert nog eens wat in Waddenstad. We hopen dat de bezoekers van Ecomare er met veel plezier in zullen duiken. En dat ze er daadwerkelijk iets van op zullen steken. Wie weet inspireert het kinderen om ook biologisch onderzoek te gaan doen!

Er is niets veranderd in de afgelopen week. We hebben nog steeds 19 zeehonden in de opvang, maar binnenkort laten we er weer zes vrij.

De Waal verruilt Stichting Texels Museum voor De Krim
Bronzen beelden en blote vrouwen in Kasteel Geldrop